perjantai 13. helmikuuta 2015

Kuvan analyysi ja tulkinta 13.2.2015

Kuvakseni valitsin Vincent van Goghin Perunansyöjät (1885) -nimisen öljyväriteoksen joka kiehtoi minua sen synkkyyden takia.
          Kuva-ala on käytetty kokonaan ja kuva keskittyy vahvasti öljylampun ympärille, joka valaiseen itse perunansyöjät. Kuvan ihmiset ovat tavallisia maanviljeliöitä, jotka on tarkoituksella kuvattu rumiksi. He syövät oman työnsä tulosta, eli perunoita omasta pellostaan, paikallaan istuen ja seurustellen. Taiteilijamme sanoi itse haluavansa tällä tuoda esiin sitä elämisen mallia, joka erosi suuresti kaupunkilaisten modernejen ihmisten elintavoista ja unelmista.
          Kuvan värimaailma on likaisen vihreän ja mustan sävyttämä ja rustiikkinen. Maalaus sijoittuu Van Goghin Mökki nimisessä maalauksessa olevaan taloon, jossa asusti 2 perhettä joista toinen on nimeltään de Groot, eli käsiteltävässä kuvassa esiintyvät perunaa syövät rumat maalaiset.
          Teoksesta mieleen tulee että ihmiset vaikuttavat melko tyytyväisiltä tilanteeseensa ja he ovat melko läheisiä keskenään. Pöytään kaadetaan myös kahvia joka kuvaa että perhe ei ole köyhimmästä päästä, sillä se ei ollut halvinta elintarviketta siihen aikaan. Ruokalisutavat eivät ole yhtä jäykkiä kuin mihin kaupunkilaiset olivat tottuneet. Työ herättää minussa jonkinlaisen kaipuun takaisin vanhaan.
       

1 kommentti:

  1. Kuvan tunnelma on todellakin käsinkosketeltava: kuumat perunat, haarukoitten kilinä ja rauhallinen rupattelu, ihastuttava iltahetki! Tällaista todella myös nykyihminen kaipaisi! Käyt hyvin läpi teoksen ulkoiset piirteet sommittelusta väreihin ja painopisteeseen. Tässä käytetty väri-teema olisi lähinnä murrettujen värien harmonia: yleensä murretut värit käytettynä samassa maalauksessa sopivat hyvin yhteen. Vincentin käyttämä maalaustyyli oli ekspressionismi, joka tyylisuuntana oli melko roisi ja kaunistelematon, myös maalaustekniikka on mukavan rosoista ja viimeistelemätöntä. Sisällöltään teos on jopa hiukan inhorealistinen ja hahmot karikatyyrimäisiä.
    Hyvin poimit teoksesta oleelliset asiat:)

    VastaaPoista